Meny
13.02.2008

Det norske forsvaret: Baserer fremtidens feltkommunikasjon på IP-teknologi

Nye kommunikasjonsmoduler fra Cisco-partneren Datametrix gjør at Forsvaret kan gå fra dyrt proprietært feltutstyr til standardiserte og mer brukervennlige IP-løsninger.
En ny bærbar kommunikasjonskoffert er blant annet tatt i bruk under NATO-operasjoner i Afghanistan.

Den nye serien kommunikasjonsmoduler utviklet av den norske Cisco-partneren Datametrix bidrar til en overgang fra bruk av proprietære kommunikasjonsløsninger til en standardisering på IP-teknologi for Det norske forsvaret.

Dette muliggjør langt mer funksjonsrike og brukervennlige kommunikasjonsløsninger, samtidig som Forsvaret sparer tid og penger.
  
– Ved å ta i bruk standard hyllevare i våre kommunikasjonsmoduler har vi langt flere og billigere produkter å velge mellom.

Tradisjonelle proprietære løsninger er ofte svært tidkrevende å utvikle, noe som medfører en risiko for at produktet er teknologisk foreldet når det skal tas i bruk. At proprietære løsninger i tillegg er kostbare å utvikle gjør at vi har mye å tjene på å standardisere på IP, sier Jens Ola Egge, fagansvarlig for mobile løsninger i FLO/IKT.

Mer og bedre informasjon
Den nye bærbare kommunikasjonskofferten fra Datametrix sikrer Forsvaret tilgang til mer og bedre informasjon i felten. Kofferten, som inneholder alle nødvendige komponenter for sikker og stabil tale-, video- og dataoverføring, fungerer overalt i verden uavhengig av type strømkilde og tilgjengelig infrastruktur.
  
Utstyret i kofferten velger til enhver tid beste kommunikasjonsbærer, etter kriterier som tilgjengelighet, hastighet og pris. Løsningen gir konnektivitet via Internett, SHDSL, ADSL, fiber, ISDN, GSM og annen tilgjengelig infrastruktur. I tillegg sikrer en satellitterminal dekning i spesielt krevende områder.

Resultatet er en komplett, sikker IKT-løsning, som blant annet gir tilgang til applikasjoner for kommando og kontroll samt kontorstøtte.
  
– Tidligere var alt lett militært kommunikasjonsutstyr basert på lukkede radionett, noe som medførte begrensninger i både rekkevidde og båndbredde. Små og spesialiserte styrker sendes stadig oftere ut i internasjonale operasjoner, noe som skjerper kravene til kommunikasjonsutstyr.

Med denne nye kommunikasjonskofferten kan én enkelt person frakte med seg en fullverdig kommunikasjonsmodul hvor som helst, noe som gir oss tilgang til det store bildet samtidig som vi kan kommunisere helt hjem, sier Egge.
  
– Modulene består av kommersielt tilgjenglige produkter satt sammen på en ny måte. På denne måten sparer vi tid og ressurser i utviklingsprosessen, og vi forenkler vårt drifts- og overvåkningsmiljø vesentlig.

Tid brukt på feilsøking har gått ned, og vi har nå færre personer satt til vedlikehold. Summen av alt dette gjør at vi også sparer penger, forteller Egge.
  
Kommunikasjonskoffertene er testet både under øvelse og i skarpe situasjoner. Blant annet er de bærbare enhetene tatt i bruk i operasjoner i Afghanistan.

Selges til utlandet
– Nøkkelkomponenten i kofferten er Cisco-ruteren 3271 MARC-TP. Dette er robuste og trådløse ruterkort som leveres uten strømforsyning og kasse, og som er ment å bygges inn i tredjeparts løsninger.

Dette gjør oss i stand til å skreddersy avanserte løsninger for Det norske forsvaret, samtidig som bruk av denne type hyllevare gir oss anledning til å nedskalere løsningen for andre formål.

Dermed kan vi ved enkle grep tilpasse kommunikasjonskofferten for bruk i for eksempel humanitære organisasjoner, sivilforsvaret, bygg- og anleggsbransjen, oljeindustrien, politi og brannvesen, sier Sigve Barstad, Product Sales Manager i Datametrix.
  
Kommunikasjonskofferten er NATO-kodifisert, noe som gjør at den er godkjent for bruk i NATO-operasjoner og tilgjengelig gjennom NATOs egen innkjøpsportal.
  
– Dette betyr at konseptet har potensial for salg til andre nasjoners forsvar, spesielt innen NATO og Europa. Flere nasjoner har samme oppgaver og utfordringer som Det norske forsvaret, samtidig som det er et økende behov for systemer som snakker sammen på tvers av nasjonene.

IP-baserte nettverksstandarder passer perfekt for denne type interoperabilitet. Flere av de mindre forsvarsnasjonene har heller ikke råd og tid til å utvikle egne proprietære løsninger og vil derfor se etter løsningskonsepter som allerede er utviklet hos allierte.

På denne måten sikres en enkel tilpasning til egen infrastruktur, samtidig som man muliggjør en enkel integrasjon mot allierte, sier Barstad.

« Tilbake

 CMS by Makeweb.no