Tips redaksjonen
13.02.2008

Genial plastflaske renser skittent vann i løpet av sekunder

Lifesaver, en plastflaske av helt ordinært utseende, er en smart innretning som kan spare millioner av liv.  Av Richard Maino, London Press Service
Flasken kan rense vann uansett hvor skittent det er, slik at det kan drikkes rett etterpå.

Oppfinneren, Michael Pritchard, sier at han nærmest følte seg forpliktet til å utvikle flasken etter å ha sett en fjernsynsreportasje fra tsuniami-katastrofen i 2004, som kostet minst 230 000 mennesker livet, og som la hele samfunn øde.

Mange av de overlevende hadde få eller ingen forsyninger av ferskvann som kunne hjelpe dem over krisen.
  
Pritchard forteller: – I dagene og ukene etterpå døde folk fordi de drakk forurenset vann, og det tok evigheter før redningsgruppene nådde frem til dem. Det gjorde inntrykk på meg, og jeg tenkte at noe måtte gjøres.

Drøm blir virkelighet
Målbevisste Pritchard, som driver et vannbehandlingsfirma i Ipswich, brukte de neste tre årene og sparepengene sine på å utvikle denne flasken som gjør at urent vann kan drikkes i løpet av sekunder.

Mens han holdt på med dette arbeidet, inntraff en lignende tragedie i USA da en stor orkan slo inn over sørkysten. Situasjonen illustrerte det paradokset at man kan være omgitt av vann på alle kanter, men likevel mangle drikkekvann.
   Til slutt ble Pritchards drøm gjort til virkelighet av Omega Plastics i Gateshead, nordøst i England. Ingeniør Peter Angus sier: – Det er den beste ideen jeg har sett i hele mitt liv.

Alt-i-ett-flaske
Lifesaver er en alt-i-ett-filtreringsflaske som fjerner alle bakterier, virus, cyster, parasitter og sopp fra vannet uten hjelp av tilsettinger som jod eller klor.

Ved bruk fylles plastflasken på 750 ml med vann fra en skitten dam eller elv, med noen enkle håndgrep pumpes vannet gjennom et filter, og ut av flaskeåpningen strømmer rent vann.

Prisen på 190 britiske pund er ikke akkurat lav, men flasken kan revolusjonere helsearbeidet i katastrofeområder eller krigsherjede områder.

Avansert filtreringssystem
Flasken har et svært avansert filtreringssystem som opprinnelig er utviklet for industriell bruk. Konvensjonelle filtre kan fjerne bakterier som er større enn 200 nanometer, men ikke virus, som vanligvis er 25 nanometer store.
  
Lifesaver kan rense alt slags forurenset vann. Filtret stopper alt som er større enn 15 nanometer.

Det betyr at alle virus filtreres bort uten bruk av kjemikalier. Flasken kan destillere fra 4000 til 6000 liter før det må skiftes filter. 

Artikkelen er forkortet. Mer informasjon finnes på www.lifesaversystems.com

[Tilbake]

 Makeweb CMS 4.1