Meny
14.11.2007

Må utdanne egne fagfolk

Bedrifter på desperat jakt etter kvalifisert arbeidskraft må tenke nytt. NorChip utdanner egne fagfolk ved hjelp av sin egen professor.
NorChip er en helnorsk bedrift som utvikler avanserte medisinske produkter for klinisk diagnose av blant annet livmorhalskreft.
  
–Da vi startet opp på slutten av 1990-tallet var det ingen steder i Norge som hadde denne kompetansen innenfor bioteknologi.

Vi ble nødt til å ta skjeen i egne hender, sier administrerende direktør Geir Morland i NorChip.
  
Bedriften holder til på Hurum i Buskerud og har rundt 25 ansatte, mange av dem med teknisk og biologisk forskerbakgrunn.

Viktig samarbeid
I begynnelsen hjalp NorChip ansatte med å ta doktorgraden ved siden av jobben. I alt har fire ansatte tatt doktorgraden på denne måten.
  
Nå har bedriften inngått et omfattende samarbeid med Høgskolen i Vestfold (HIVE) for å sikre tilgang på flere spesialister.
  
Samarbeidet omfatter både forskning og utvikling, i tillegg til utdanning av fagfolk.
  
– NorChips forskningsleder er professor og foreleser ved Høgskolen. Slikt samarbeid er faktisk helt nødvendige for at vi skal overleve som norsk forskningsbedrift, sier Geir Morland.

Rett ut i jobb
HIVE samarbeider tett med en rekke bedrifter for at avstanden mellom studier og jobb skal bli kortest mulig.
  
– Studiene våre i mikrosystemteknologi skal være skreddersydd for næringslivet. Jobbmuligheter finnes i hele verden, og vi har for øyeblikket flere utenlandske studenter på masterstudiet enn vi har nordmenn, sier professor Henrik Jakobsen.
  
Han ønsker seg flere norske studenter, både på bachelor-, master- og doktorgradsnivå.
  
–Vi kan tilby studier i et internasjonalt miljø med svært spennende jobbmuligheter, sier han.

Bekymret for fremtiden
Geir Morland i NorChip er bekymret for at Norge skal sakke akterut innenfor bioteknologi.
  
– Vi har hørt mange flotte ord fra norske politikere om nyskaping og viktigheten av bioteknologi. Men nå må det satses for at vi ikke skal komme bakpå.
  
OECD spår at bioteknologi blir like viktig som olje og gass er i dag. Organisasjonen anslår at rundt 40 prosent av verdensøkonomien vil være basert på bioteknologi i fremtiden.

Kommer bakpå
I mai ble det lagt fram en rapport om rekruttering av forskere i Norge. Rapporten viser at vi vil ha store problemer med å rekruttere nok forskere i årene fremover. 
  
–Rapporten konkluderer også med at det kreves økt satsing fra myndighetene for å nå målene for norsk forskning om tre prosent vekst i året, sier Geir Morland.

« Tilbake

 CMS by Makeweb.no