Meny
11.09.2007

Høyteknologisk belysning i Operaen

En ny milepæl ble nådd i Prosjekt Nytt Operahus rett før sommeren. 30. juni heiste Statsbygg den 8,5 tonn tunge lysekronen på plass i taket i Hovedscenen.
Lysekronen, som er omkranset av et sirkulært himlingselement av mørk eik, består av totalt 31 korder av stål som til sammen utgjør 176 løpemeter.

I lyskordene er det montert 5800 krystallelementer og 8000 hvite diodelys. Lysekronen har en diameter på sju meter.
  
Lysekronen henger i fire vaiere som tåler en vekt på over 100 tonn. Vaierne er festet til en heisemekanisme slik at lysekronen kan heves og senkes 16 meter for renhold og vedlikehold.

Norsk produsent

Snøhetta har tegnet og står for designen av lysekronen. Hadelands Glassverk har i nært samarbeid med Snøhetta designet selve glasselementene. Sammensetningen av glassmasse og selve designen på glasset gir en unik brytning av lyset.
  
Norges største lysekrone vil ha en totalvekt på 8,5 tonn, en diameter på sju meter og en prislapp på 6,6 millioner kroner.

Prosjektleder og sjefsdesigner ved Hadelands Glassverk, Maud G. Bugge, forteller at oppdraget har vært glassteknisk svært utfordrende, også fordi det aldri har vært gjort noe lignende tidligere. 

Optimal akustikk

Statsbygg inngikk i mars 2006 en kontrakt med Hadelands Glassverk om å levere Norges største lysekrone til det nye operahuset.

Lysekronen skulle ha en sentral plassering i himlingen i Store sal og designes for å oppnå optimal akustikk.

Forruten å fungere som en dekorativ lyskilde vil lysekronen bli en viktig akustisk reflektor som bidrar til at lyden spres på riktig måte.

Den høyteknologiske lysende lydreflektoren er et vakkert utsmykningselement og står i stil til det arkitektoniske uttrykket i bygget.

Høyteknologisk belysning

– Lysekronen er en spektakulær installasjon med banebrytende lysteknologi. De tekniske utfordringene har vært mange, men resultatet er fabelaktig, sier prosjektkoordinator Morten Jensen i Art-Tech.
  
Art-Tech har stått for forprosjektering, utvikling og koordinering av prosjektet. I utviklingsfasen ble det produsert og testet flere prototyper med ulike dioder.

I tillegg til testing av lys fra pilotmodellen er varmeutvikling, materialvalg og lysfarger testet grundig.

Samspill mellom lysdioder, fargenyanser i lyset, konstruksjon og glassdesign er avgjørende for at lysekronen skal få ønsket uttrykk og funksjon.
  
Lysteknisk er lysekronen spektakulær. Lysdioder, også kalt LED (Light Emitted Diodes), er sannsynligvis aldri blitt brukt i lignende installasjoner og er en nyutviklet belysningsteknikk.

Den krever mindre plass og energi enn tradisjonelle lyspærer. En annen fordel med lysdioder i forhold til ordinær belysning er at ved riktig anvendelse mangedobles levetiden, og vedlikeholdskostnadene reduseres tilsvarende,

5800 glasselementer

Lysekronen er sammensatt av 31 lyskorder (lyskasser), som totalt utgjør 176 løpemeter. Til sammen vil ca. 8000 lysdioder og 5800 krystallglasselementer bli montert inn i disse lyskordene.

Hele konstruksjonen danner en tallerkenlignende form med en diameter på sju meter. Størrelsen på krystallglasselementene er 3 x 3 x 9 cm, og egenvekten pr. element er 230 gram.

Den totale vekten av de 5800 glasselementene i lysekronen er 1334 kg. På toppen av konstruksjonen monteres et heisesystem slik at lysekronen kan heises opp og ned i salen for renhold og vedlikehold.

Heismotor er festet i fire vaiere som igjen er festet til operaens takkonstruksjon. Vaierne har en sikkerhetsmargin på ti ganger lysekronens egenvekt.

Lysekronen er satt sammen i lokalene til Eidskog Mekaniske Verksted i Oppland.

« Tilbake

 CMS by Makeweb.no