Meny
08.05.2007

Kjøkkenprodusent som tar miljøansvar

Kjøkkenprodusenten Sigdal har orden på fabrikken sin. Brukt emballasje kildesorteres der den oppstår.
Plast og papp presses, og fulle lass sendes rett til gjenvinning. Minst mulig håndtering og god logistikk har vært avgjørende for en pragmatisk løsning.

God logistikk
Sigdal Kjøkken er en industribedrift i Nedre Eggedal. – Man kunne tro møblene her var laget av lokalt tømmer, men slik er det ikke lenger. Fabrikken har derimot utviklet gode montasje- og logistikkløsninger, mens egenproduksjonen av komponenter fokuserer på spesialløsninger og overflatebehandling, sier teknisk sjef Rune Rømo.

Komponenter kommer inn i den ene enden av fabrikken, mens en komplett ordre med sammenstilte innredninger for kjøkken, bad og garderobe palles sammen med hvitevarer og annet tilbehør.
  
Produksjonen er ordrestyrt, det vil si at ordrene kommer inn fra tegnebrettet i den butikken man kjøper kjøkkenet. Delene som mottas for å bli til Sigdal-kjøkken, bad og garderober, produseres andre steder i konsernet.

Varene er emballert, hovedsakelig i bølgepapp og folie. For å kunne levere hele 200 000 skap per år blir det mange deler og ikke så rent lite emballasje. Bare i løpet av de siste to månedene i 2006 leverte Sigdal to semitrailere med brukt presset papp og betydelige mengder ballet ren plastfolie.

Egne papp- og plastpresser
Tidligere ble kildesorteringen oppfattet som ganske arbeidskrevende. Det gikk med mye tid, ikke minst til pressing på et sentralt sted i fabrikken. Nå kildesorteres avfallet der det oppstår slik at de ansatte lett kan kvitte seg med emballasjen.

For å komprimere den brukte emballasjen har bedriften investert i tre papp-presser og en plastpresse. Ballene med papp og plastfolie oppbevares deretter under tak rett utenfor fabrikkhallen. Når man har et fullt lass, kommer Folldal Gjenvinning og Glomma Papp og henter, rett til fabrikk.
   
– Vi ønsket å inngå avtaler direkte med dem som skal bruke pappen og plasten, sier teknisk sjef Rune Rømo.
  
Det er ikke til å unngå at det blir kapp og spill på en trevarefabrikk. All flis fra egen fabrikk samt noe overskuddsflis fra sagbruket ved siden av blir brukt i egen fyrkjele. En stor del av varmebehovet dekkes derfor av kapp fra egen virksomhet.
  
Når det gjelder malingsrester, destilleres dette i en egen bygning, løsemidlene brukes om igjen, resten går til Renor og inngår i brenselmiksen til Norcem. EE-avfall leveres til kommunenes gjenbruksstasjon, som ligger rett i nærheten.

Ikke alt gjenvinnes  
Noe emballasje har man ennå ikke fått en tilfredsstillende løsning på. Det gjelder metallspann med maling og lakk, diverse plastemballasje samt EPS. Med egnet utstyr burde det være enkelt å få orden på dette også.

– Så langt går dette avfallet i restavfallet som fraktes over fjellet til forbrenning i Hallingdal. Vi vil gjerne få orden på dette avfallet også, tilføyer Rømo.
  
For å oppnå bedre kontroll er rutinene for emballering av varene som sendes ut på markedet, lagt om. Tidligere ble varene lastet løst; nå går alt på egne trepaller som taes i retur.

I tillegg til trepallene vil forbruket av folie øke noe med omleggingen. Det viktigste er imidlertid bedre styring og kontroll, men i tillegg kommer en viktig ergonomisk forbedring for de ansatte, sier Rune Rømo.

ISO 14000
Sigdal Kjøkken merker også økt interesse for miljø i markedet. I den forbindelse forteller Rømo at man har startet arbeidet med ISO 14000. I tillegg rapporteres hvert halvår ulike miljønøkkeltall til konsernet.
  
Sigdals kunder skal også kunne kildesortere. Løsningen er egne plastbokser tilpasset kjøkkenskapene for å kunne kildesortere på en enkel måte.

« Tilbake

 CMS by Makeweb.no