Meny
06.10.2006

Subsea-utvikling med 3D DAK

I likhet med offshorebransjen har Subsea 7 alltid vært i kontinuerlig endring. Ikke bare har navn og eiere endret seg år om annet – Rockwater, Brown & Root, Halliburton… og nå Subsea 7 – men også teknologiutviklingen.

Subsea 7 har vært en foregangsbedrift med hensyn til innovasjon og teknologianvendelse helt siden starten på den norske oljeæraen. I dag fremstår selskapet som en stor internasjonal leverandør av komplette undervannsløsninger til offshorebransjen. Mye takket være utstrakt bruk av moderne CAD-teknologi.

  

Skreddersøm

– Vi har brukt AutoCAD helt siden midten på 1980-tallet, forteller Dan Pedersen, sjef for Subsea 7s CAD Technology-avdeling. – I de siste 4–5 årene har imidlertid Autodesk Inventor blitt vårt hovedsystem. All mekanisk konstruksjon modelleres nå i 3D med Inventor, og visualiseres ofte med Autodesk 3D Studio Max.

  

Subsea 7 har en flåte på 17 flerbruksfartøy, mer enn 100 fjernstyrte undervannsfarkoster og fem rørledningsverft i sin verdensomspennende virksomhet, som nå teller 3900 medarbeidere.

  

Fartøyene brukes til å installere undervannsmoduler og rørledninger, forklarer designingeniør Einar Øvrelid. – I den forbindelse må CAD-avdelingen skreddersy installasjonsutstyret – både dekksutstyr, håndteringsutstyr og beskyttelsesstrukturer til installasjonene.

 

Med svært strenge krav til sikkerheten må vi kvalitetssikre alle elementer med hensyn til form, funksjon og plassering ombord, slik at ingenting kommer i konflikt under operasjon. Når fartøyene er noen år gamle, stemmer ofte ikke tegningene lenger.

 

Da sparer vi mye tid ved å laserskanne fartøydekket i 3D og modellere det opp i Inventor. Dermed kan vi konstruere, simulere og lage dekksarrangementet på forhånd. På den måten sparer fartøyene kostbar landligge.

 

Verdens lengste gassrørledning

To av de mest spennende prosjektene Subsea 7 har bidratt til i senere tid, er navlestrengen til Ormen Lange og Langeled, verdens lengste gassrørledning til havs, 1200 km over til England.

  

Til sammenkoblingen av Langeled har vi for eksempel brukt Inventor til å modellere opp alle delene og deretter animert det hele med Autodesk 3D Studio for å vise hvordan installeringen skal foregå, forteller Øvrelid.

 

Med skiftpersonell som kommer og går har vi spart masse tid og penger, og bedret sikkerheten, ved at folk er blitt drillet i operasjonene på forhånd gjennom å studere animasjonen, i tillegg til prosedyrene.

  

Med 3D og Inventor får man veldig god oversikt og kontroll. Vi kan stole på at tingene blir riktig. Det er veldig raskt å modellere opp og finne rett konsept, for så å raffinere konstruksjonen med detaljer.

 

Vi gjør også FEM-analyser av konstruksjonene og kan stole på materialvalg og dimensjonering. I tillegg utnytter vi 3D-modellene i all dokumentasjon. Prosedyrer og instrukser blir mye mer forståelig ved å ha illustrerende 3D-bilder med i teksten, avslutter Dan Pedersen.

« Tilbake

 CMS by Makeweb.no