Meny
05.09.2006

Stor vilje til satsing i norsk industri

81,6 % planlegger forbedringer og effektiviseringer de neste 18 måneder

Mikons årlige markedsundersøkelse om norske industribedrifters investeringsplaner viser at det er stort fokus på å få til forbedringer både når det gjelder kvalitet og effektivitet i norsk industri for tiden.

 

Størst økning i effektiviserings- og forbedringsplaner finner man på laboratoriene. Undersøkelsen avslører også at det er på sporbarhetssiden at virksomhetene selv mener de har størst behov for forbedringer.

 

Markedsundersøkelsen er utarbeidet av Mikon AS, som leverer produksjons- og laboratorieinformasjonssystemer til norske og internasjonale industribedrifter.

 

Undersøkelsen ble i år gjennomført for andre gang. 419 norske produksjonsbedrifter svarte på undersøkelsen, som ble utført ved hjelp av det internettbaserte spørreverktøyet QuestBack.

  

– Det er interessant å se at antall bedrifter som har planer om forbedringer og effektiviseringer, rent generelt de neste 18 månedene er noenlunde likt fra i år til i fjor (81,6 % mot 82,9 %).

 

Det betyr at man opprettholder fokuset på forbedringsprosesser, noe som ofte er helt nødvendig for å overleve i et sterkt konkurranseutsatt marked. For mange virksomheter kan små grep og små investeringer bidra til rask forbedring i effektivitet og ergo også lønnsomhet, sier adm. dir. Geir Jåsund i Mikon AS.

  

Av de virksomhetene som har eget laboratorium, er det flere som har planer om effektiviseringer enn i fjor. Mens det bare var 27 % som i fjor svarte at de planla forbedringer og effektiviseringer de neste 18 månedene, er det i år hele 38,5 %.

  

Dette illustrerer sannsynligvis at det nå er laboratoriene sin tur til å bli rustet opp, og at man også kan se nytteverdiene i å få utnyttet data og ressurser bedre for på den måten å bidra til økt lønnsomhet, sier Jåsund.

  

 Mikons markedsundersøkelse har som utgangspunkt å kartlegge norske industribedrifters behov innenfor seks viktige faktorer for lønnsom produksjon: kvalitetsoppfølging, kostnadsoppfølging, effektivitetsoppfølging, kunderapportering, myndighetsrapportering og sporbarhet.

  

Det er særlig på sporbarhet det rapporteres om udekkede behov. Her svarer hele 22 % at behovsinndekningen er dårlig eller middels. Det tilsvarer samme andel som i fjor. Men også på kvalitetsoppfølging og effektivitetsoppfølging svarer nesten to av fem at de ikke har tilfredsstillende dekning – og ergo rom for forbedringer.

  

Sporbarhet er et særdeles viktig område å få til forbedringer på, blant annet innenfor industrisektorer som næringsmidler og legemidler. Det siste halvåret har også avslørt at norske industribedrifter har et stykke å gå på dette feltet, særlig knyttet til mattrygghet.

 

Men sporbarhet er også viktig i alle deler av produksjonsindustrien fordi det kan bidra til innsyn i produksjonen slik at forbedringer kan settes inn der gevinstene er størst, sier Jåsund.

« Tilbake

 CMS by Makeweb.no