Meny
07.08.2006

Sentre for forskningsdrevet innovasjon

Norge får 14 Senter for forskningsdrevet innovasjon (SFI) i 2007.

I disse skal sterke forskningsmiljøer og forskningsaktivt næringsliv jobbe sammen om å styrke den grunnleggende næringsrettede forskningen i Norge.

 

Fredag 16. juni offentliggjorde kunnskapsminister Øystein Djupedal sammen med næringsminister Odd Eriksen hvilke virksomheter som er vinnere i konkurransen om å bli et SFI. Av 58 søkergrupper som har konkurrert, ble 14 valgt ut.

  

Jeg forventer at denne ordningen vil bidra til økt forskningsinnsats i næringslivet, og til at bedriftene investerer mer langsiktig i forskning. Ikke minst vil den styrke kontakten mellom fremragende forskningsmiljøer i akademia og næringslivet.

 

Dette er viktig for å bygge kunnskap og kompetanse som kan sikre velferd og økonomisk vekst, sa Øystein Djupedal.

  

Jeg er meget tilfreds med at den investeringen vi gjør i disse sentrene, vil styrke norsk forskning og gi viktige bidrag til innovasjon og fremtidig verdiskaping, sa kunnskapsministeren.

  

SFI-ordningen er spesielt rettet mot den mer forskningsaktive delen av norsk næringsliv i samarbeid med sterke forskningsmiljøer. Ordningen forutsetter betydelig engasjement fra brukersiden, men ligner ellers mye på ordningen Senter for fremragende forskning (SFF).

 

Mer enn olje og gass
Nærings- og handelsminister Odd Eriksen er imponert over interessen og søkingen til SFI-ordningen og over at så mange bedrifter over hele landet ønsker å gå inn i et langsiktig og forpliktende forskningssamarbeid med ledende universitets- og forskningsmiljøer.

 

SFI-ordningen representerer et krafttak fra myndighetenes side for å styrke samarbeidet mellom allerede forskningsaktive bedrifter og de beste forskningsmiljøene. Responsen fra miljøene viser at det nytter å satse, sa Eriksen.
  

Bedrifter og virksomheter i ulike bransjer forplikter seg i dette samarbeidet. Vi har altså flere ben å stå på enn olje og gass. Det er spesielt gledelig for meg å se at også forskningsmiljøer og nye bedrifter i den nordlige landsdelen er blant SFI-vinnerne, sa han.

 

En merkedag for norsk forskning
Dette er en merkedag for norsk forskning. Søknadene vi har mottatt, viser at det er svært høy kvalitet blant våre beste miljøer, og det er gode relasjoner til sterke og nyskapende bedrifter.

 

Vi er stolte over å kunne tilføye SFI-ordningen til vårt virkemiddelsystem. Det dekker nå hele bredden fra mobilisering av utviklingsaktivitet i de minste bedriftene, til målrettet satsing på grunnleggende toppforskning i et samarbeid mellom de beste forskningsmiljøene og de mest nyskapende bedriftene, sa administrerende direktør Arvid Hallén i Forskningsrådet.

  

Vi har hatt svært gode erfaringer med vår satsing på de 13 sentrene for fremragende forskning. SFI-ordningen vil komplettere dette med en tilsvarende ordning for næringslivsrettet forskning. Kort og godt forventer vi at SFI vil forandre det norske forskningslandskapet, sa Hallén. 


Et spleiselag
Hvert SFI vil årlig ha et samlet budsjett på om lag 20 millioner kroner. Bevilgningene gis for fem år, med mulighet for støtte ytterligere i tre år etter en midtveisevaluering.

  

Satsingen baserer seg på et spleiselag mellom offentlige myndigheter og private bedrifter. 50 prosent av midlene kommer fra Forskningsrådet. Vertsinstitusjoner og brukerpartnere i SFI-konsortiene må stille opp med et minst like stort bidrag til budsjettet som Forskningsrådets bevilgning per år.

  

Fondet for forskning og nyskaping har gjort denne satsingen mulig fra det offentliges side. En konsentrert satsing er nødvendig for at vi skal kunne heve oss internasjonalt og bli mer synlige og interessante som internasjonal samarbeidspartner, sa Ragnhild Solheim, direktør for Divisjon for innovasjon i Forskningsrådet.

 

Høye krav
Det er blitt stilt høye krav til de sentrene som blir valgt ut. Alle søknadene er vurdert av minst tre internasjonale fageksperter. En internasjonal vitenskapelig komité har vurdert vitenskapelig kvalitet.

 

Tre næringspaneler har vurdert potensial for innovasjon og verdiskaping. Ved siden av krav til vitenskapelig kvalitet og potensial for innovasjon og verdiskaping har Forskningsrådet også vektlagt tematisk profil på porteføljen av sentre.

« Tilbake

 CMS by Makeweb.no