Meny
30.05.2006

Tørrfisk vil ha opprinnelsesmerking

I tusen år har Norge eksportert tørrfisk. Nå søker 25 tørrfiskprodusenter om lovbeskyttelse av produktnavnet Tørrfisk fra Lofoten. Slik opprinnelsesmerking kan øke salget i utlandet.
Norsk tørrfisknæring har lange tradisjoner. I fjor ble det eksportert tørrfisk for 645 millioner kroner. To tredeler av tørrfisken kommer fra Lofoten.
  
Det aller meste av tørrfisken fra Lofoten eksporteres til Italia. En undersøkelse viser at forbrukerne i Italia er villige til å betale mer for tørrfisk med opprinnelsesmerking.
  
En gruppe på 25 tørrfiskprodusenter søker nå lovbeskyttelse av navnet Tørrfisk fra Lofoten. Fisken det søkes om, fanges i Lofoten og Vesterålen og naturtørkes og sorteres av bedrifter i Lofoten.
  
Lovbeskyttelse og geografisk opprinnelsesmerking av mat er svært viktig i Italia. Over 120 matvarer er lovbeskyttet i landet, og vi håper en norsk godkjenning vil styrke vår markedsposisjon, sier Frank Jakobsen i Tørrfiskforum.
  
Han mener lovbeskyttelse av navnet Tørrfisk fra Lofoten vil være et kvalitetsstempel kundene i Italia vil sette pris på, og at det kan gjøre fisken enda mer attraktiv.

Milepæl
Norge har etter mønster fra EU innført lovbeskyttet opprinnelsesmerking av matprodukter med særpreg, tradisjon og en klar geografisk opprinnelse.

Så langt er tre matvarer godkjent av Matmerk og Mattilsynet, som forvalter ordningen i Norge. Det er en milepæl at norsk tørrfisknæring samler seg om å søke lovbeskyttelse av fisken.

Vi er svært glade for søknaden og samarbeidet de 25 tørrfiskprodusentene har inngått, sier administrerende direktør Randi Kvissel Haugen i Matmerk til Newswire.
  
Hun synes det er viktig at norsk sjømatnæring viser hvor varene kommer fra, ikke minst fordi det er en så stor eksportnæring.
  
Lovbeskyttet merkeordning av mat har stor verdi for mateksportører. Det har vist seg fra en rekke andre europeiske land, sier Kvissel Haugen.
  
Søknaden er nå registrert hos Matmerk og skal, før en endelig godkjenning, ut på en tre måneders offentlig høring.

Vil øke eksporten
Frank Jakobsen sier den norske tørrfisken har en særstilling i Italia, og at det har både historiske og religiøse årsaker.
  
Katolikker skal unngå kjøtt i fastetiden og ved en rekke religiøse høytidsdager. Det var slik den norske fisken fikk innpass i landet for flere hundre år siden. Sjømat blir stadig mer populært, og den veksten ønsker vi å ta del i, sier han.
  
Jakobsen tror at tørrfisken fra Lofoten vil styrke sin stilling i Italia med en lovbeskyttelse. Det kan også være nyttig når vi nå ønsker å øke eksporten av tørrfisk til andre land.

Vikingmat
Ifølge søknaden fra tørrfiskprodusentene var vikingene trolig de første til å bruke tørrfisk, og de tok den med rundt i Europa. Den tørkede fisken passet godt som proviant, med høyt nærings- og proteininnhold.
  
I dag er tørrfisk fra Lofoten en av nasjonalrettene i Italia, og i et normalår vil 80–90 prosent av tørrfisken fra Lofoten eksporteres dit. Det er kjent at tørrfisk fra Lofoten ble solgt til England allerede på 1100-tallet, mens eksporten virkelig fikk fart på seg på 1300-tallet.
  
Det er økende interesse for tørrfisk i Norge, og flere restauranter har fisken på menyen. Tilberedning hjemme er heller ikke vanskelig hvis man kjøper fisk som er utvannet i seks til åtte dager.
  
Det er bare å la fisken trekke i ti minutter i godt saltet vann, så er den klar. Tørrfisk passer også godt til steking, grilling og i salater, sier Frank Jakobsen.

« Tilbake

 CMS by Makeweb.no