Meny
24.11.2005

Hydro tester flytende vindmøller

Hydro har utviklet et nytt konsept for kraftproduksjon til havs, kalt Hywind.
Teknologien går ut på å bruke flytende betongkonstruksjoner fra kjent teknologi fra oljevirksomheten i Nordsjøen. Dette går frem av en nyhetsmelding fra Hydro. Modelltesting pågår nå i Sintef Marinteks havlaboratorium i Trondheim der vind- og bølgeforhold til havs simuleres.

Hywind er et fremtidsrettet prosjekt der vi kombinerer våre erfaringer fra petroleumsvirksomheten med vår kunnskap om vindkraft til å utnytte vindressurser der det blåser aller mest.

Lykkes vi, kan dette bli er viktig del av fremtidens energiforsyning, sier Hydros direktør for nye energiformer, Alexandra Bech Gjørv.

Lovende testresultat
– En modell av den flytende vindmøllen er testet, og resultatet er lovende. Nå vurderer vi å plassere en vindmølle i Nordsjøen for å demonstrere om det er mulig å bygge vindparker på 200 til 300 meters dyp, sier Bech Gjørv, og fortsetter:

– Hydro har målt vindstyrken i Nordsjøen i over 30 år. Ettersom den gjennomsnittlige vindhastigheten er høyere til havs enn på land, vil Hywind gi en svært god energiutnyttelse.
 
Høyde på 80 meter
Det er i første omgang aktuelt å bruke en vindmølle med standard vindturbin for bruk til havs. Demonstrasjonsprosjektet baseres på en vindturbin med en kapasitet på 3 MW.

Vindmøllen får en høyde på 80 meter over havet og en rotordiameter på rundt 90 meter. Tårnet festes til betongunderstellet om lag 12 meter under havflaten. På sikt vil Hydro satse på vindturbiner med en kapasitet på 5 MW og en rotordiameter på rundt 120 meter.

Konkurransedyktig
Hydro tror at vindmøllene kostnadsmessig vil være konkurransedyktige med eksisterende løsninger for offshore vindkraft. I tillegg tror man at et slikt konsept kan åpne opp for nye områder for energiutnyttelse og et internasjonalt marked for denne teknologien. Det finnes flere egnede steder i Norge for produksjon og installasjon.

Monteres ferdig på land
Med bruk av flytende betongkonstruksjoner kan vindturbinen monteres ferdig ved land før den slepes til havs, slik det er gjort innenfor oljevirksomheten i flere tiår. Konstruksjonen blir ikke større enn at den kan slepes av vanlige slepebåter.

Målet for fremtiden
– Målet for fremtiden er å ha store offshore vindparker med opptil 200 turbiner. En slik vindpark vil kunne produsere mer enn 4 TWh i året og levere fornybar elektrisitet til både offshore og onshore virksomhet.

Dette målet ligger langt fram i tid, men skal vi lykkes om 10–15 år, må vi begynne arbeidet i dag, dier Bech Gjørv. 4 TWh tilsvarer strømforbruket i 200 000 gjennomsnittlige norske husholdninger. 

Hydro har over de siste tre årene brukt om lag 20 millioner kroner å utvikle Hywind som konsept. En videre realisering av forsknings- og demonstrasjonsprosjektet vil kreve investeringer på i overkant av 150 millioner kroner. 

« Tilbake

 CMS by Makeweb.no