Meny
03.11.2005

Bygger mur av returglass

Byggeblokker av gjenvunnet glass kan komme til å revolusjonere norsk byggeindustri. Det er et norsk firma som har utviklet blokkene, og Skanska har allerede tatt dem i bruk.
Byggeblokkene består av hele 94 prosent glass og var en av de mest oppsiktsvekkende nyskapningene som ble presenteret på Bygg Reis Deg på Lillestrøm i september/oktober. 

Vi er flinke til å samle inn glass her i landet, men ikke fullt så flinke til å gjenbruke det. Derfor er vi stolte av at det kan brukes til noe så nyttig som dette, sier direktør Arne Støyle i Glasitt til Newswire.

Isolerer bedre
Gründerne har samarbeidet med både Sintef og Norsk Gjenvinning i utviklingen av det nye produktet. Basisen er pellets – små kuler, som fremstilles ved at knust glasspulver eser opp i ovner som holder 900 grader. Produksjonen skjer i Glasitts fabrikk på Skjåk.
  
Målinger har vist at blokkene isolerer 20 prosent bedre enn konkurrerende materialer på grunn av de mange luftboblene i pelletsen. 80 prosent er luft, sier Støyle.

En byggeblokk av returglass blir derfor også mye lettere enn vanlige murblokker. En standardblokk av glass veier 12 kilo, betydelig mindre enn konkurrerende blokker. Ikke minst er det bra for ryggen til murerne.

Mosaikk
Byggeblokkene er allerede tatt i bruk som fasade i byggeprosjektet Pilestredet Park i Oslo. Statsbygg har stilt høye miljøkrav til entreprenøren Skanska. At Skanska bruker materialene, tar vi som en stor fjær i hatten, sier Støyle.

Glasitt lager også glassbetong til bruk ved støping av gulv og heller. Glasset erstatter sand som basis i betongen. Hellene iblandes fargede glassbiter, som gir dem et mosaikkpreg. Weidemannmuseet i Steinkjer har gulv av glassbetong, naturlig nok med glassbiter i weidemannske blåfarger.

Utlandet
Glasitt presenterte det miljøvennlige byggematerialet på Bygg Reis Deg i månedsskiftet september/oktober. Etter hvert ønsker selskapet også å nå utenlandske markeder. 
  
Så vidt jeg vet er vi de eneste som har klart å lage et produkt som gjenvinner glass på denne måten. I utlandet finnes det like mye returglass som i Norge, sier Støyle.

« Tilbake

 CMS by Makeweb.no