Meny
03.08.2005

Nyhet i Norge – sprinkleranlegg i bolighus

Sprinkleranlegg i bolighus er blitt utviklet i USA og Canada de siste 30 årene, og i dag finnes det en million bolighus med slike anlegg i de to landene.
I Norge er dette forholdsvis nytt, men nå har enkelte også her hjemme begynt å få opp øynene for fordelene med slike anlegg.

Brannsikringen blir vesentlig forbedret med slike anlegg. Etter det Ny Teknikk har fått opplyst, skal ingen mennesker være omkommet i brann i boliger med sprinkleranlegg.

Videre skal anleggene visstnok klare å redusere brann- og vannskader med over 90 % i forhold til hus uten systemet. Ny teknikk, mye forskning og utprøving har resultert i boligsprinkleranlegg som er enkelt og rimelig å installere, tilnærmet vedlikeholdsfritt og med en levetid minst like lenge som huset det beskytter.
  
Et boligsprinkleranlegg trenger god vannforsyning og riktig utforming for å virke.
Dersom en brann oppstår i et beskyttet rom, vil den nærmeste sprinklerdysen utløses ut når temperaturen oppunder taket er ca. 70 grader. Vannet spres rundt i hele rommet og vil i 95 % av tilfellene slukke brannen. Dersom brannen ikke slukkes, vil sprinkleranlegget hindre en hurtig og farlig utvikling av brannen, slik at man får bedre tid og mulighet til å rømme huset.

Uten sprinkleranlegg vil man i moderne boliger raskt få overtenning. Det skyldes i hovedsak mye bruk av plastmaterialer i inventaret. Man snakker bare om få minutter til full overtenning, med temperaturer på 600 grader eller mer i rommet. Da vil det ikke være mulig å overleve en brann, og heller ikke å rømme igjennom rommet. Et sprinkleranlegg vil hindre at det skjer.

Og prisen?
Alt er relativt, men i forhold til brannsikkerheten, er slike anlegg ikke avskrekkende dyre. Etter det Ny Teknikk får opplyst, vil prisen på et sprinkleranlegg i en leilighetsblokk ligge på mellom 250 og 300 kroner pr. kvadratmeter. Vi har ikke tilsvarende tall for eneboliger.
  
Rørsystemet installeres normalt skult i vegger og tak, slik at bare sprinklerdysen er synlig. Spesielle dyser som er helt skjult, kan også benyttes.  Til et boligsprinkleranlegg kan man benytte særskilt godkjente ”plastrør” av CPVC, som limes sammen.

Det er ikke behov for tungt rørleggerverktøy som snittemaskin og rørtenger. Innvendig har rørene en glatt overflate, noe som er gunstig mht. trykktap når vannet strømmer. Det betyr at man ofte klarer seg med noe mindre dimensjon enn det som ellers vil være normalt. I tillegg slipper man korrosjonsproblemer.

Forbedret vannforsyning
Et sprinkleranlegg krever noe bedre vannforsyning enn et vanlig sanitæranlegg. Det betyr at vannforsyningen til huset normalt må forbedres, uansett hvilket rørsystem man velger. Når man bygger nytt hus, er det snakk om å øke størrelsen på røret inn til huset med en eller to dimensjoner, i forhold til det man normalt ville ha benyttet. For eksisterende bygg er man ofte nødt til å legge inn helt ny vannledning. Det gir selvfølgelig tilleggskostnader.

Ikke bare i trehus
De som ikke bor i trehus, tror kanskje at de ikke vil ha særlig glede av et sprinkleranlegg, men det er ikke helt riktig. Det er akkurat like stor sannsynlighet for å omkomme i brann i et murhus, som et trehus. Det er fordi brann nesten alltid oppstår i inventaret og ikke i selve

« Tilbake

 CMS by Makeweb.no